{ "title": "Hipofiz Adenomu Ameliyatı", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/hipofiz-adenomu-ameliyati-8688.jpg", "date": "19.01.2024 20:54:06", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Hipofiz adenomu ameliyatı: Hipofiz beynin en alt kısmında gözlemenin hemen arkasındaki üstte bulunan ve hormon yapımından sorunlu olan bir santim boyundaki bezdir. Hormonları yönettiği için Şef organ olarak adlandırılmaktadır. Adenom ise bir tümördür. Bu tümör iyi huylu olarak tanımlanır. İyi huylu tümör olan adenom, büyüme özelliği olmayan vücudun diğer organlarına yayılmayan organdır. Hipofiz beyinde çok sık bir şekilde rastlanan tümördür. İyi huylu olmasına rağmen bu hastalıkla savaş sırasında bazen büyümektedir. Adenom hormonları bazen de aşırı şekilde Hormon salgılayabilmektedir.

Hipofiz adenomu ameliyatının yapı itibari ile farklı tetkikler uygulanabilir. Bu tetkiklerde ortaya çıkan belirtiler iki şekildedir;
Hipofiz adenomunun tedavileri çeşitlidir Adenomun baş bulgularına, hormon üretim üretmemesine ve tomografi sonuçlarındaki görüntüsüne göre tedavi yöntemi değişir.

Hipofiz adenomu ameliyatı nasıl bir ameliyattır?

Beynin alt kısmını daha çok ilgilendiren bir ameliyat olmasına rağmen genel olarak beyin ameliyatı olarak kabul edilmez. Ameliyat burun köklerinden girilerek beyin damarına yani Hipofiz bölgesine ulaşılır. Beyin bu ameliyat sırasında etkilenmez. Bu ameliyat daha çok sinir operasyonuna benzer. Hipofiz adenomları da kullanılan en yeni teknik olan endoskoplar ile navigasyon yöntemleriyle uygulanarak yapılan endoskopik Hipofiz ameliyatları kulak burun boğaz uzmanı ya da beyin cerrahi uzmanından bir ekip tarafından işlem gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında burun pasajları yolu ile sinirlere ve bu sinirin arka kısmında hipofiz bezi bulunduran sella bölgesine ulaşması aşaması kulak burun boğaz uzmanı tarafından uygulanmakta iken; bu aşamadan sonra Hipofiz bezinin Ulaşılması patolojinin çıkarılması Beyin Cerrahi Uzmanı tarafından yapılmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanı aynı anda her iki burun Pasajı yolu ile endoskopik olarak o bölgenin görüntülenmesini sağlarken, diğer burun pasajından beyin cerrahisi uzmanının ellerini kullanarak ameliyat yapabilmesine olanak sağlamaktadır. Endoskopik tedavisi yöntemi ile gerçekleştirilen ameliyatların hemen ardından burun içine tampon yapılması gerekmektedir. Burunda oluşan destekleyin ameliyat sırasında elde edilen kemik ve yumuşak dokular kullanılarak tamir edilmesi vitamini edinmenin sinüs içine yerleşen çeşitli cerrahi materyallerle desteklenmesi ameliyatta yeterli olacaktır. Ameliyat sırasında beyin omurilik sıvısı kaçağı oluşması durumunda Kaçağın oluştuğu bölgede özel cerrahi yöntemler kullanılarak tamir edilmelidir. Bu kaçağa bos Kaçağı denilmiştir.

BOs kaçağı olduğu tahmin edilen hastalarda ameliyat sonrasında bunun baskısını azaltmak için Lomber drenaj gerekebilir. Minimal invaziv endoskopik linkedin kullanıldığı ameliyatlarda hastanın hastanede kalma süresi 2 ile 3 gün arasında değişmektedir. Endoskopik tekniğini klasik ameliyat tekniği ile karşılaştırıldığında bu yöntemin en önemli avantajı ameliyat sonrası burna tampon gerekmemesi, mikroskoplar ile görülmesi mümkün olmayan bölgelerin endoskop kullanılarak görülebilmesi sayesinde hastalığın tam olarak temizlenmesi, Hipofiz içinde barındıran anatomik yapının sinüs yan duvarlarında yer alan sinirlerin damarların kritik anatomik yapıları endoskoplarla kolayca takip edilebilmesi ve hastanın daha kısa sürede iyileşmesini yardımcı olur.

Hipofiz adenomu ameliyatı sonrası tekrar edebilir mi?

Hipofiz adenomu ameliyatından sonra tekrar büyüme ihtimali yıllar sonra gerçekleşebilir. Bu sebeple operasyon sırasında yapılan tedavilere rağmen tekrar eden Ademonları ameliyatlarla tedavi edilebilir. Hipofiz adenomu ilaç ile tedavi edilebilir. İlaç tedavisinde normal Adenomların küçülmesi ile mümkündür. Kısa süreli ilaç tedavisi olduğu gibi ömür boyu devam edilmesi gereken ilaç tedavileri de vardır.
" } ] }