{ "title": "Hipofiz Ameliyatı", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/Hipofiz-Ameliyati-19.jpg", "date": "21.01.2024 14:06:04", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Hipofiz Ameliyatı; Hipofiz ameliyatları, hipofiz bezleri üzerinde oluşan adenom adı verilen tümörlerin cerrahi yöntemler ile alınmasıdır. Hipofiz adenomu gelişen hastaların sadece yüzde 10'u ameliyat edilmektedir. Yüzde 90 oranında ise ilaçla tedavi başarılı olmaktadır. Hipofiz bezleri beynin içinde yer almadığı için beyin ameliyatı olarak düşünmemek gerekir. Bazı hastalar bu tür bir cerrahi operasyonun beyin ameliyatı gibi zorlu olduğunu düşündüğünden ameliyat kararı verirken çekinceler yaşamaktadır fakat doktorunuzun da izah edeceği şekilde hipofiz bezleri beynin içinde yer almadığından hipofiz ameliyatı korkulacak bir şey değildir.

İlaçla tedaviye rağmen hastalığın ilerlediği durumlarda MR testi yapılarak hipofiz ameliyatı kararı verilir. Ameliyat kararından sonra hormon testleri, fizksel muayene, nörolojik muayene ile kesin tarih belirlenir.

Fakat hipofiz bezi üzerinde oluşan bazı adenomlarda ilaçlı ameliyat önce yapılırken ilaçlı tedavi sonraki süreçte yapılabilir. İlk olarak cerrahi müdahale yapılan ve sonra ilaçlı tedaviye geçilen Hipofiz adenomları 2 tanedir; bunlardan birincisi aşırı kortizon salgılayarak Kuşing hastalığına neden olan hipofiz adenomu, ikincisi ise büyüme üzerinde etkili olan groft hormonunu aşırı salgılayan hipofiz adenomu. Bu adenomlar tespit edildikten hemen sonra ameliyata alınır ve ilaçlı tedaviye ameliyat sonrası başlanır.

Üreme hormonları üzerinde etkili olan hipofiz adenomları e diğer adenomlarda ise önce ilaçlı tedavi uygulanır, ilaçla tedaviden yanıt alınamadığı durumlarda ameliyat kararı verilebilir ya da ışın terapisi uygulanır.

Günümüzde birçok hastane bu ameliyatı kolaylıkla gerçekleştirebilmektedir. Hipofiz ameliyatlarında klasik yöntem ile endoskopik yöntem olmak üzere iki farklı teknik uygulanmaktadır.

Klasik Yöntemle Hipofiz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Klasik yöntemle Hipofiz ameliyatında burun yolu ya da dudak altından giriş yapılarak sinüsler yolu ile hipofiz bezlerine ulaşılır. Yaklaşık 100 yıldır uygulanan bu yöntem pek çok cerrahi merkezde hala uygulanmaktadır. Mikroskop altında yapılan cerrahi müdahalede hipofiz bezleri üzerine baskı yapan adenomlar beyin cerrahı tarafından mikro cerrahi aletleri kullanılarak skopi ile temizlenir. Kişi ameliyattan bir hafta sonra normal hayatına geri dönebilir. Klasik yöntemle gerçekleşen Hipofiz ameliyatlarının ardından ameliyat için açılan kanalların iyileşmesine kadarki süreç içerisinde burun kanaması, burunda tıkanıklık hissi oluşabilir. Burun tamponu kullanılabilir.

Endoskopik Yöntemle Hipofiz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Endoskopik yöntemle Hipofiz ameliyatı ise en yeni ameliyat türlerinden biridir. Burada ameliyat kulak burun boğaz uzmanları ve beyin cerrahından oluşan bir ekip ile navigasyon sistemleri kullanılarak gerçekleştirilir. Klasik yöntemdeki gibi burun tamponu kullanılmaz. Operasyon sonrasında kişi 2 ya da 3 gün içerisinde normal hayatına dönebilir. Klasik yöntemde karşılaşılan ameliyat sonrası burun kanamaları, burunda tıkanıklık hissi bu yöntemde ortaya çıkmaz. Kulak burun boğaz ekibi ile ameliyata giren beyin cerrahı iki elini daha rahat şekilde kullanabilmekte ve endoskopik görüntüleme sayesinde hipofiz bezi üzerindeki adenomları en ince ayrıntılarına kadar temizleyebilmektedir.

Endoskopik yöntemin klasik yönteme kıyasla en önemli avantajı hipofizi içinde barındıran anatomik yapının endoskoplar sayesinde rahatlıkla görülebilmesi, mikroskop altında yapılan müdahaleye oranla hastalığın tüm bölgeden temizlenmesinin sağlanmasıdır. Diğer bir avantajı ise operasyon sonrası oluşabilecek komplikasyonları en aza indirerek hastanede kalış süresini azaltmak olduğu söylenebilir.
" } ] }