{ "title": "Hipofiz Bezi Hastalıkları", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/Hipofiz-Bezi-Hastaliklari-27.jpg", "date": "21.01.2024 16:14:28", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Hipofiz Bezi Hastalıkları, beynin alt kısmında bulunan ve yaklaşık 0.5 gram ağırlığında, görevi ise çeşitli hormonlar salgılamak olan bir endokrin beziyle ilgili olan sağlık sorunlarının genel tanımıdır. Endokrin bezler ürettikleri çeşitli hormonları dolaşıma salgılar ve vücudun diğer bölgelerindeki hedef organları uyararak fonksiyon görmesini sağlar. Hipofiz bezi dışındaki endokrin bezler ise; tiroit bezi, paratiroid bezi, böbrek üstü bezi, pankreas, erkeklerde testisler ve kadınlarda yumurtalıklardır.

Endokrin bezlerle ilgili hormon fazlalığı ve eksikliği sonucu gelişen hastalıklarla ilgilenen bilim dalına endokrinoloji denir.

Hipofiz Bezinin Görevleri

Hipofiz bezi endokrin bezlerinin fonksiyonlarını düzenler. Sağlıladığı hormonlar;
Hipofiz Bezi Hastalıkları

Salgılanan hormonların fazlalığı eksikliği iki farklı grup hastalığa sebep olur. 5 temel hormondan bir veya daha fazlasının çeşitli sebeplerle eksilmesi Hipofiz Yetmezliğine neden olur. Doğru tanı konulduğu takdirde tedavisi mümkündür.

En sık görülen nedeni adenomlara bağlı olarak bezdeki normal dokunun baskıya uğraması ve hipofiz adenomunun tedavi sürecidir. Diğer bir neden kadınlarda doğum sonrası aşırı kanama sonucu hipofiz bezi hasarıdır. Ayrıca şuur kaybına neden olan kafa travmaları sonrası %10-15 oranında hipofiz yetmezliği görülebilmektedir.

Hipofiz yetmezliğinin belirtileri hafiftir ve yavaş ilerler.
Tedavide eksik hormonlar uygun dozda ilaçlarla yerine konur. Tedavi, eksik hormonun cinsine ve eksiklik derecesine bağlı olarak ömür boyu sürebilir.

Hipofiz bezinin aşırı çalışmasıyla fazla hormon üretimi sonucu ortaya çıkan sorunun adı akromegalidir.

Hormon fazlalığı kemik, bağ ve kas dokularının, iç or­ganların ve damarların genişlemesine neden olur. Hipofizde gelişen adenomlar hipofiz yetmezliğine yol açtığı gibi büyüme hormonu fazlalığına da sebep olur. Belirtileri;
Tümörün çıkarılması ile klinik iyi­leşme sağlanır. Ancak cerrahi girişimin ardından tümörün yeniden gelişme olasılı­ğı her zaman vardır.

Hipofiz bezi hastalıkları ile ilgili şüpheleri olanlarınendokrinoloji uzmanlarına başvurmaları gerekmektedir.
" } ] }