{ "title": "Hipofiz Bezi Hormonları", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/Hipofiz-Bezi-Hormonlari-63.jpg", "date": "19.01.2024 19:07:33", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "Hipofiz bezi hormonları, Hipofiz bezi, kafatasının orta kısmında yer alan her iki gözüm arasında bulunur. Burnumuzun üst kısmının arkasında bulunan kemiğin içinde yer alan ağırlığı 600 miligram kadar olur. Oval, simetrik kırmızı ve kahverengi arası renktedir. Kadınlar da erkeklere oranla daha büyüktür. Bu bez 2 kısımdan oluşur: ön kısımdan Hipofiz veya Tıp dilinde adenohipofiz bulunmaktadır; arka kısımda ise arka Hipofiz ya da posterior Hipofiz denir. Ön hipofizin arka Hipofiz oranına göre yüzde 75-80'nini oluşturur. Ön hipofizde 6 tane hormon bulunmaktadır. Bu hormonlar sayesinde vücuttaki diğer salgı bezleri çalışır ve onların çalışma düzenini sağlar. Hipofiz bezi bir orkestra şefi ile aynı görevi görmektedir. Hipofiz bezi hormonları, vücutta önemli görevlerine geçmeden bu hormonların neler olduğunu inceleyelim.

Hipofiz bezi hormonları nelerdir?
Arka Hipofiz bezinin salgıladığı hormonlar
Bu hormonların insan vücudundaki işlevleri nelerdir?

Folikül stimüle edici hormon ile luteinize edici hormon, genellikle ergenlik döneminde artış göstermekte ve kişi ergenliğe girmiş olmaktadır. Bu hormonlar sayesinde sperm ve yumurtalar oluşmaktadır. Böylelikle üreme organında değişiklikler meydana gelir, bu hormonlar salınımı her zaman aynı düzeyde değillerdir. Dönem dönem azalmakta ya da artmaktadır. Kadınlarda folikül Stimüle edici hormon, yumurtlama dönemi öncesinde hızlı bir şekilde yükselir. Yine menopoz döneminde artış göstermektedir. Bu iki hormon erkeklerde ise yaş ilerlemesine bağlı olarak artmakta ve testosteron hormonu bu artış ile azalmaktadır. Folikül stimüle edici hormon ise kana karışarak tiroit bezine gitmekte ve tiroitlerin çalışmasını sağlamaktadır. Tiroit hormonunun büyümesinde ve şekillenmesinde tiroit stimüle edici hormonun rolü oldukça fazladır.

Prolaktin hormonu süt salgılayıcı hormon olarak bilinir. Süt salgılanmasını başlatarak devam etmesini sağlar. Bu hormon kanda 15-20 mililitre arasındadır. Gebelik döneminde stresli durumlarda ya da göğüs duvarı hasar görmesi durumunda bu hormon yükselir Kadınlarda süt salgıladığı hormon azalırsa adet düzensizliği yaşanır. Erkeklerde ise bu hormonun azlığının bir etkisi yoktur. Kadınlarda emzirme döneminde prolaktin hormonu sayesinde tiroit stimüle edici hormon ve luteinize edici hormon azalır. Yumurtlama gerçekleşmez. Ön Hipofiz hormonu olan büyüme hormonu kişinin boyun uzamasını ve gelişmesini sağlar. Bu hormon uyku başladığında zirveye ulaşır. Büyüme hormonu geceleyin artış gösterirken gündüz ise azalır. Büyüme hormonunu artıran diğer unsurlar ise stres, açlık, uyku, siroz, üre yüksekliği gibi durumlardır. Son olarak adrenokortikotropik hormon diğer adıyla acth hormonu Hipofiz salgılamasından sonra kan yolu ile böbrek üstü bezleri gelir. Hormon kan şekeri düşmesi, stres, travma, ağrı, ameliyat, oksijen azlığı gibi durumlarda artış gösterir. Arka hipofiz hormonları olan vazopressin ve oksitosindir. Vazopressin hormonu, vücuttaki suyu dengeler böbreklerde süzülen kanın yeniden emilmesine yardımcı olur. Damarın ve kalbin kasılmasına ön ayak olur. Oksitosin hormonu da memenin kasılmalarını sağlayarak süt ve çıkmasına yardımcı olur.
" } ] }