{ "title": "Hipofiz Bezi Tümörü", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/hipofiz-bezi-tumoru-8226.jpg", "date": "19.01.2024 07:43:26", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Hipofiz bezi tümörü, hemen hemen herkeste meydana gelebilecek bir durumdur. Daha çok 20'li yaşlarda meydana gelen bu gibi tümörler birçok zaman iyi huylu olarak ortaya çıkar. İyi huylu hipofiz bezi tümörleri, insanlarda yapılan çeşitli tedavilerle ortadan kaldırılabilmektedir. Fakat kötü huylu olarak ortaya çıkan hipofiz bezi tümörleri, sonucu ölümle bitecek derecelere kadar ulaşabilmektedir. Genellikle iyi huylu olarak görülen bu tümörler çok yavaş bir şekilde büyür. Tabi ki birçok rahatsızlıkta olduğu gibi hipofiz bezi tümörlerinde de bu tümörlere erkenden müdahale etmek ve onların büyümesini engellemek en doğrusudur. Hipofiz bezi tümörleri, ilk zamanlarda çok ciddi belirtilere neden olmaz. Fakat tümörün büyüyerek hipofiz bezinin tam olarak görevini yapmasını engellemeye başlaması durumunda kişilerde çok ciddi rahatsızlıklara ve belirtilere neden olur. Bu nedenle insanlar genellikle rahatsızlık duyduktan sonra doktora gitme kararı alırlar. Hipofiz bezi tümörü, birçok zaman hipofiz bezinin ön kısımlarında kendisini gösterirler ve burada bölgenin üçte ikilik bir kısmını hede alırlar. Bilindiği gibi hipofiz bezi, insanlarda hormonal salgılar için sinyaller göndermektedir. Bu sinyalleri ise hipofiz bezi, yine salgı yaparak sağlamaktır. İnsanlarda gülme, titreme, korkma ve heyecanlanma gibi daha birçok eylemin yapılmasında hipofiz bezinin etkisi vardır. Bu nedenle hipofiz bezinde oluşan tümörler salgılamayı engellediklerinde insanların gülmelerinden gelişmelerine kadar çok çeşitli şekillerde sorunlar ortaya çıkar.

Hipofiz bezi tümörü belirtileri nelerdir?

Baş ağrısı: Meydana gelen baş ağrıları genellikle başın arka kısımlarında meydana gelir. Hipofiz bezi, konum olarak beynin hemen altında yer aldığı için bu bölgelerde görülen ağrı kimi zaman burnun iç kısımlarında bile hissedilir. Genel olarak bu ağrılar baş ağrısı olarak isimlendirilir.

Görme problemleri: Hipofiz bezi üzerinde oluşan tümörler bu bölgede gelişim göstererek iç basıncın artmasına neden olurlar. İç basıncın artması ise insanlarda görme eyleminin gerçekleşmesini sağlayan sinirlere etki ederek yavaş yavaş görme problemleri de ortaya çıkabilmektedir.

Adet düzensizlikler: Kadınlarda meydana gelen bu rahatsızlık, direk olarak hipofiz bezlerinde salgılamanın yapılamaması ya da aşırı yapılması durumundan kaynaklanmaktadır. Hormonal bir sorun olarak kabul edilen bu durumun düzeltilebilmesi için hipofiz bezi tümörü tedavi edilmelidir.

Cinsel iktidarsızlık: Hipofiz bezi tümörü, erkeklerde hormonal olarak dengelerin bozulmasına bağlı olarak cinsel iktidarsızlık gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu durum kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de hormonal bir problem olarak ele alınır.

Dengesiz ruh hali: Erkeklerde ve kadınlarda bu tümörün ortaya çıkması durumunda kişi aniden sinirli halden mutlu hale geçebilir. Bu durum da salgılamaların yapılamamasına bağlı olarak gerçekleşmektedir.

Kısırlık: Hormonların olumsuz bir şekilde etkilenmesi durumunda hipofiz bezi tümörü, insanlarda kısırlığa neden olabilir. Bu durum kimi zaman geçici, kimi zaman ise kalıcı olarak meydana gelebilir.

Hipofiz bezi tümörü, günümüze kadar yapılan araştırmalar sonucunda neden ortaya çıktığı bilinememiş bir hastalıktır. Bu hastalığın tam olarak nedeni bilinemese bile genellikle genetik olarak aile içerisinde bu sorunu yaşamış olan bireylerin yakın akrabalarında bu durum ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bazen aile içerisinde gerekli olan önlem kişilerde hipofiz bezi tümörü ortaya çıkmadan alınabilmektedir.

Hipofiz bezi tümörü nasıl tedavi edilir?

Hipofiz bezi tümörünün tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar;

Aktif izlem: Diğer tedaviler için zaman geçmesi beklenirken aynı zamanda tümörün tıbbi cihazlar yardımıyla izlenimi gerçekleştirilir. Bu şekilde hipofiz bezi tümörü kısa bir sürede ne gibi gelişmeler gösterdiği anlaşılabilir.

Hormon tedavisi: İnsan vücudu için gerekli olan hormonların tam olarak salgılanamaması nedeniyle eksik olan hormonlar vücuda bu tedavi yöntemiyle enjekte edilir.

İlaç tedavisi ve cerrahi müdahale: Yapılan ilaç tedavileriyle tümör ortadan kaldırılmaya çalışılır. Eğer herhangi bir sonuç alınamazsa cerrahi yöntemlerle tümöre müdahale edilir.

Radyasyon tedavisi: bu tedavi yöntemiyle tümör hücrelerinin yok edilmesi için tümöre X ışınları verilir. Bu şekilde tedavi sonuçlanır.
" } ] }