{ "title": "Hipofiz Bezinde Kist", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/hipofiz-bezinde-kist-3982.jpg", "date": "20.01.2024 12:17:48", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "
Hipofiz bezinde kist, genellikle 1 cm'den sonrasında sıkıntıya yol açmaktadır. Hipofiz bezinde kist oldukça yaygındır. Hipofiz bezinde kist genellikle iyi huylu olup, beyinde başka organlara yapılmamaktadır. Yıllar sonrasında büyüme özelliği göstermektedir. Diğer kistlerden bir diğer farklılığı ise aşırı hormon yaymasıdır. Hipofiz bezi iki kısma ayrılmaktadır. Bunlar ön ve arka lob diye adlandırılmaktadır. Hipofiz bezinde kisttin büyümesi hipofiz bezinin sıkışmasına ve hormon yapısında bozulmaya yol açmaktadır. Hipofiz bezinde kistte boyutta herhangi bir artış hipofiz ve çevresinde bulunan dokulara zarar vermektedir. Bu dokular birden çok dokuyu sıkıştırabilmektedir. Hipofiz bezinde kist optik sinire basısı nedeniyle görme bozukluğu, beyin dokusuna basınç olması durumunda ise baş ağrısı oluşturmaktadır. Hipofiz bezinde kist bazı hastalarda hipofiz bezinde hormonal artışlara da yol açmaktadır. Buda kadınlarda adet düzensizliği, göğüs ağrısı, kısırlık ve erkeklerde iktidarsızlık geliştirebilmektedir. Bazı erişkin hastalarda ise hipofiz bezinde oluşan kist hormonun üretiminin artması durumun da ellerde, ayaklarda, kıkırdak büyümeye, kulaklar ve kaşlarda yükselmeye yol açmaktadır. Bunların yanı sıra kalp, yüksek tansiyon ve diyabette bozukluklarına yol açmaktadır.

Hipofiz bezinde kistin teşhisi nasıl yapılmaktadır?

Uzman doktor tarafından yapılan fiziksel muayene sonrasında oluşan değişiklikler araştırılmalıdır. Bu değişiklikler ağrı, ellerde sızlama ve aşırı terlemedir. Erişkin hastalarda el ve ayaklarda oluşan büyümeler Uzman doktor tarafından dikkate alınmalıdır. Hastalarda oluşan görme bozukluğu da araştırmalıdır. Bunların yanı sıra kan testinde hormon düzeyinin yüksek çıkması da özel kan testlerinin yapılmasına yol açmaktadır. Kan da hormon değerinde artış olması beyin tomografisi ve emarla hipofiz bezinde kisti saptanmaktadır.

Hipofiz bezinde kisti belirtileri nelerdir?

Hipofiz bezinde kistte şikâyetler kistin büyüklüğüne ve tipine göre değişkenlik göstermektedir. Kistin büyük olması hastada körlüğe, baş ağrısı, hipofiz bezinden fonksiyon bozukluğu, hipotiroidizme, adrenal yetersizliği, kısırlık ve adet düzensizliği gibi belirtiler göstermektedir.

Hipofiz bezinde kist hangi komplikasyonlara yol açmaktadır?

Hipofiz bezinde kistlerde komplikasyonlar da tümörün boyutu ve beyine yaptığı basınçla artış göstermektedir. Hipofiz bezinde kistin komplikasyonları arasında hidrosefali, kadar içinde basınç artışı, gözde körlük, kistin bulunduğu bölgede kanama ve hipofiz bezinde kist anormal değişikliklere yer almaktadır.

Hipofiz bezinde kistin tedavisi nasıl yapılır?

Hipofiz bezinde kistin tedavisi hangi hormon ürettiğine ve boyutuna bağlılık göstermektedir. Ayni zamanda erken teşhis kistin tamamen tedavi edilmesine kolaylaştırmaktadır. Bazı hipofiz bezi kistlerinde radyasyon tedavisi de yapılmaktadır. Hipofiz bezinde kist boyutu büyük olduğu durumlarda ise cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Hipofiz bezi küçük olduğu için cerrahi uzmanının çok iyi cerrah olması gerekmektedir. Hipofiz bezinde kist ortadan kaldırması sırasında hipofiz bezi zarar görme ihtimali çok yüksektir. Zarar görmesi durumunda ömür boyu hormon ilacı kullanılmaktadır. Hipofiz bezinde kist tedavisinde ameliyat mümkün değilse radyasyon tedavisi de uygulanabilmektedir.
" } ] }