{ "title": "Hipofiz Kanseri", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/Hipofiz-Kanseri-45.jpg", "date": "19.01.2024 00:25:06", "author": "Emre Ekmen", "article": [ { "article": "Hipofiz Kanseri; sebep olan tümörler hipofizin ön kısmında bulunurlar. Bu bölgede oluşan tümörler genellikle yavaş büyüyen ve iyi huylu kitlelerdir. Kötü huylu tümörler ise bu bölgede nadir şekilde görülürler. Hipofizde meydana gelen bu tümörler beyinde oluşan tümörlerin %15'ini meydana getirirler. Hipofiz tümörleri ikiye ayrılır. Bunlar salgılama yapan tümörler ve salgılama yapmayan tümörler olarak adlandırılır. Bu isimler hormonsal olaylara göre verilmiştir.

Hipofiz Kanseri Ne Sıklıkla ve Kimlerde Görülür?

Bütün yaş gruplarında görülebilen hipofiz tümörü genel olarak 30 - 60 yaş aralığında kendini daha çok gösterir. Yetişkin bireylerde görülme olasılığı daha fazladır. Beyinde menenjioma ve glioma tümörlerinden sonra en sık görülen beyin tümörü çeşididir. Hormonsal etkisi fazla olan tümörler genç bireylerde daha fazla görülmektedir. Hormonsal etkisi azalmış tümörler ise daha ileri yaştaki bireylerde görülmektedir. Toplumun büyük çoğunluğunda bu tümörler bulunmaktadır. Fakat kötü huylu olmadıkları için bir bulguya rastlanılmaz.

Hipofiz Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Beyinde birden fazla hipofiz tümörü türü görülebilir. Belirti, boyut, özellik ve tip bakımından bu tümörler farklılık gösterebilir. Örnek verecek olursak 10 mm'den küçük boyuta sahip hipofiz tümörlerine mikro adenoma ve 10 mm'den büyük boyuta sahip olanlarına da makro adenoma adı verilmektedir. Hipofiz kanseri olan hastalarda bazen hiçbir bulgu gözlenemez. Bazen ise başka bir rahatsızlıktan dolayı yapılan kontrollerde belirtileri ve bulguları ortaya çıkabilir. Kısaca bazı belirtilerini sıralayalım:
Bu belirtiler birkaç farklı sebeple ortaya çıkabilir ve bulgularına rastlanabilir. Hormonların fazla büyümesinden dolayı ortaya TSH, Prolaktin, ACHT, FSH ve LSH gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Hormonların az üretilmesinden dolayı da yine TSH, Prolaktin, ACHT görülebilir. Ancak görülen rahatsızlıklar değişebilir.

Hipofiz Tümörü Neden Olur?

Bilim ve tıp dünyası hala bu konuyla ilgili birçok araştırma yapmaktadır. İnsan beyninde oluşan bu tümörün nedeni veya nedenleri hala bilinmemektedir. Hormonsal sebeplerden ortaya çıktığı gözlemlenmekte ve bulgular üzerine hala araştırmalar yapılmaktadır. Fasulye tanesi boyutlarında olan hipofiz bezi çok ufak olmasına rağmen bütün vücudu etkilemektedir. Kan basıncı, büyüme ve üreme gibi fonksiyonel olayların düzenlemesi görevi bu bezin ürettiği hormonlara bırakılmıştır. İnsanlarda bazen hipofiz tümörü kalıtsal olarak görülse de bilim insanları bunun öle olmadığına inanmaktadır. Kalıtsal değil sonradan ortaya çıkan bir olay olduğunu savunmaktalar.
" } ] }