{ "title": "Hipofiz Kisti", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/Hipofiz-Kisti-61.jpg", "date": "20.01.2024 04:25:34", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Hipofiz Kisti, Hipofiz, beyin tabanında yer alan fasulye tanesi büyüklüğünde ve ortalama olarak 0,5 gram ağırlığında olan bir endokrin bezdir. Beyin dokusunun içinde değil altında yer alır. Son yıllarda moleküler biyoloji alanında yapılan çalışmalar hipofiz hücrelerinde düzensiz büyümelerin olabildiğini ve bu büyümeler sonucunda hipofiz kistleri oluşabildiğini fark etmişlerdir.

Hipofiz kisti nasıl anlaşılır?

Hipofiz bezleri vücudun hormon dengesini sağlarken endokrin sistem ile sinir sistemi arasındaki çalışmaları düzenler. Tiroit hormonu, büyüme hormonu, endorfin ve prolaktin hormonları komutları hipofizden alırlar. Bu yüzden bu hormonların bilinemeyen bir sebepten ötürü düzensiz çalışması hipofiz kistinin habercisi olabilir. Hormon düzensizlikleri yanında bazı hastalarda görme duyusunun zaman içinde bozulduğu, at gözlüğü gibi önce yanlarda karaltı oluştuğu, zaman içinde ise körlüğe kadar giden görme kusurlarının meydana geldiği kayıt altına alınmıştır. Yaşa göre, cinsiyete göre belirtiler değişmektedir. Bazı durumlarda hipofiz kistinin büyüklüğü, niteliği kistin etkilediği bölüm gibi sebeplerden dolayı hipofiz kisti belirtileri hiç anlaşılamayabilir. Bu yüzden hastadan hastaya kistin belirtileri değişebilmektedir. Bazı hastalarda özellikle görme kaybının başladığı hastalarda görme bozukluğuna baş ağrısı eşlik eder. Baş ağrısı kafanın içinde bir basınç varmış gibi kendini gösterir.

Kadınlarda hipofiz kisti

Üreme organlarını etkileyerek adet bozuklukları, prolaktin düzeyinde bozukluk ve kısırlık olarak kendini gösterebilir. Göğüslerde ağrı, nedensiz yere göğüslerden süt gelmesi ve göğüslerde adet dönemi dışında şişlik oluşması hipofiz kisti ile bağlantılı olabilir.

Erkeklerde hipofiz kisti

Kısırlığa neden olduğu gibi memelerde büyüme ile kendini gösterir.

Hipofiz kistinin tiroit hormonunu etkilediği durumlarda ani ve beklenmedik şekillerde kilo alma ya da hızla kilo verme, cilt yüzeyinde incelme, deride çatlaklar oluşması, günler süren nedensiz yorgunluk hissi, saç dökülmesi, saçın niteliğinin değişmesi, tedaviye rağmen düşmeyen ya da yükselmeyen kolesterol seviyesi, ellerde titreme, kalp çarpıntısı görülebilir.

Hipofiz kistinin büyüme hormonunu etkilediği durumlarda eklemlerde, kulaklarda, çenede, kıkırdak doku üzerinde ve kafatası kemiklerinde büyümeler vücut büyümesine oranla daha hızlıdır. Kemiklerde hassaslaşma ve ağrı görülür. Çocuklarda büyüme yaşıtlarına nazaran daha yavaş gerçekleşir. Hipofiz bezi olması gerekenden daha hızlı çalışmaya başlar.

Hipofiz kisti Akromegali ve Cushing hastalıklarına neden olabilir. Bu hastalıkların teşhisi sonrasında hipofiz kontrolleri yapılmalı ve gerekli tahliller istenmelidir.

Hipofiz kisti tanısı nasıl konur?

Şikâyetler ile giden hastadan duruma göre MR testi, endokrin testler, optik kaizma testleri istenebilir. Kan testleri ile böbrek üstü kortizol üretimi, tiroit hormonlarının seviyesi, büyüme hormonlarının seviyesi ölçülür. Üreme organları ile ilgili testlerde prolaktin ve östrojen dengelerini ölçen tahliller istenebilir.

Hipofiz kisti tedavi edilebilir mi?

Evet, hipofiz kisti üzerinde yapılan çalışmalar bugüne kadar ilaçla tedavinin yüzde 90 oranında başarıyla gerçekleştiğini göstermektedir. Tedavi süresi kistin türüne, boyutuna ve etkilediği alana göre değişmektedir. İlaçla tedaviye yanıt vermeyen hastalarda ise cerrahi yöntem ile radyoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Fakat bu yöntemler hastaların yüzde 10'u gibi bir oranla sınırlı olup yıllar içinde hastalığın birkaç defa tekrar ettiği durumlarda tercih edilir.
" } ] }