{ "title": "Hipofiz Makroadenomu", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/hipofiz-makroadenomu-6522.jpg", "date": "21.01.2024 00:17:34", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Hipofiz makroadenomu: Hipofiz bezi, beyinde her iki gözün arka tarafında küçük bir bezdir. Hipofiz bezinde bazen tümör oluşumu görülür. En çok görülen prolaktinoma adı verilen, prolaktin salgılayan tümördür. Bazen de büyüme hormonu, TSH salgılayan tümörlerde bulunur. Hipofiz bezinde yer alan hücrelerden birinin anormal olarak çoğalması ve bir tümör oluşturmasına adenom adı verilmektedir. Bu tümörler çoğunlukla iyi huylu bir tümördür. Adenomlar 1 cm'den küçükse mikroadenom, 1 cm'den büyükse makroadenom adı verilir.

Hipofiz adenomunun belirtileri nelerdir?
Hipofiz adenomları ya fazla hormon salgılanmasına ya da az salgılanmasına sebep olmaktadır.

Hormonların fazla salgılanması
Hipofiz Makroadenomu hormon salım azlığı
Hipofiz Makroadenomu nasıl teşhis edilir?

Bireydeki belirtiler, teşhis konusunda hekimi yönlendirir. Kanda hormon seviyelerine bakılmalıdır. İdrar testleri yaptırılmalıdır. Günümüzde en geçerli teşhis yöntemi MR'dır. Hastalığı beyin cerrahisi ve endokrinoloji hekimleri tedavi etmektedirler.

Hipofiz Makroadenomu tedavi nasıl yapılır?

Bu çoğunlukla tümörün boyutu ve salgılanan hormona göre değişiklik gösterir. Adenom, prolaktin salgılıyorsa çoğunlukla ilaçla tedavi edilir. Büyüme hormonu salgılayan adenomlarda da bazı ilaçlar kullanılabilmektedir. Tümör çevre dokulara baskı yapıyorsa ve büyükse ilk tedavi seçeneği genellikle cerrahi müdahaledir. Hastaların genelinde burun deliğinden ulaşılarak tümör çıkartılır. Bir kısım hastalardaysa kraniotomi yöntemi uygulamak gerekebilir. Bir kısım hastalarda gamma knife radyocerrahisi metodu uygulanmaktadır.
" } ] }