{ "title": "Hipofiz Tümörü Ameliyatı", "image": "https://www.hipofiz.gen.tr/images/Hipofiz-Tumoru-Ameliyati-31.jpg", "date": "20.01.2024 04:06:33", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hipofiz Tümörü Ameliyatı, Hipofiz bezi vücutta bulunan hormonların kontrol edilmesini sağlar. Büyüme hormonlarını, tiroitleri, adet döngüsünü kontrol eden hormonları, süt gelmesini, gebeliği, vücuttaki su ve tuz dengesini sağlamakla görevli olan hormonları denetler. Beyinin en alt kısmına yerleşmiş olan hipofiz bir sap ile beyne bağlanmıştır ve göze giden sinirlerle etrafı çevrilmiştir. Hipofiz bezinde oluşan bir lezyon olan hipofiz tümörü, kafa içinde oldukça sık rastlanan tümörlerden biridir ve bu tümörler genellikle kendiliğinden büyüyebilirler. Hipofiz tümörü tedavi edilmediği takdirde göze yakın olması nedeniyle ilk olarak görme bozukluklarına ve bazen de görme kaybına sebep olabilir. Bunun yanı sıra el ve ayaklarda büyüme, diyabet, aşırı kilo alma ve burun akıntısı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Her tümör gibi hipofiz tümörü de büyüdüğü zaman oldukça tehlikeli ve ölümcül olabilir. Nedeni tam olarak belli olmayan hipofiz tümörü kendiliğinden yok olmaz ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Hipofiz bezi tümörü hastanın hormon bozukluğu ile hastaneye başvurulması ile anlaşılır ve bu hastalığın genel tedavi şekli ameliyattır.

Hipofiz tümörü ameliyatı, başarı oranı oldukça yüksek olan hipofiz tümörü ameliyatında ameliyathanede genel anestezi altında hasta uyutulduktan sonra hastanın yüz kısmı yukarı bakacak biçimde ameliyat masasında pozisyon sağlanır ve hastanın başı özel çivilerle sabitlendikten sonra burna dekonjestan içeren sprey sıkılır ve antiseptik solüsyon ile burun yıkanarak temizlenir. Taşınabilir röntgen cihazı yerleştirilir ve ameliyata nereye gidileceği kontrol edilir. Daha sonra kapatma yapmak için bacaktan ya da karından yağ ve fesia alınması için gerekli hazırlıklar yapılır. Ardından sfenoid tabanı ile burun ortasında bulunan kemik bileşkesine ulaşılır ve mukozayı keserek sfenoid sinüse girildikten sonra burun içine sokulan rektörlerle septum sola doğru itilir ve bu kısma mikroskop yaklaştırılır. Özel aletlerle sfenoid sinüs ön duvarı çıkarıldıktan sonra hipofiz bezinin bulunduğu kemik yapısına ulaşılır ve bazı özel aletlerle bu kısımda açılacak hipofizin alt kısmına ulaşılır. Dura adı verilen zar açılıp tümöre ulaşıldıkça sonra küret adı verilen alet yardımı ile sıvı kıvamında olan yumuşak tümör normal dokudan çıkarılır ve kanama durduğunda tümörün çıkarıldığı kısma bacaktan ya da karından alınan yağ dokusu koyularak tampon ile kapatılır.

Hipofiz tümörü ameliyatı, ameliyattan sonra hastaya idrar sondası ve damar yolu takıldıktan sonra hasta yoğun bakım odasına alınır. Burada 1-2 saat kaldıktan sonra normal hastane odasına çıkarılır. Tansiyon, nabız ve şuur durumu takip edilirken ağrı kesiciler damardan, kalçadan ya da ağızdan verilebilir. Hastaya ertesi gün beyin tomografisi yapılır, kolundaki serum çıkarılır ve ağızdan beslenmeye başlatılır. Burnunda bulunan tamponlardan dolayı burundan nefes almak zorlaşır ve ağız kuruluğu gibi durumlar oluşabilir. Ameliyattan sonra 2 ya da 3 gün sonra burunda bulunan tamponlar çıkarılır ve hasta evine taburcu edilir.
" } ] }